انتشارات تیسا
فرصتی برای گسترش افکار؛ فعال در حوزه چاپ و نشر کتابهای علوم انسانی.
"پیچیدگی سیاست" در ایران منتشر شد

در سایر دورههای انتخابات ریاست جمهوری (در سال های ۱۳۷۶، ۱۳۸۴، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲) ، نهتنها مردم، رسانهها، کشورهای خارجی و بسیاری از تحلیلگران، بلکه حتی خود نامزدها نیز منتظر شنیدن نتایج انتخابات نبودند.
عصردنا: کتاب پیچیدگی سیاست درایران نوشته سید ولی موسوینژاد خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز یاسوج منتشر و روانه بازار کتاب شد.
به گزارش "عصردنا" در این اثر نویسنده به بررسی رخدادهایی مانند انتخاباتهای غافلگیرکننده، آشوبهای ۱۳۸۸، فراز و فرود سیاستمدارانی همچون احمدینژاد، پیروزی حجتالاسلام حسن روحانی در انتخابات ۱۳۹۲ و برخی دیگر از رخدادهای شگفتیساز ۱۶ سال اخیر ایران می پردازد.
مولف کتاب در گفتوگو با "عصردنا" با اشاره به اینکه نوشتن این کتاب را از سال ۱۳۹۱ آغاز کرد انگیزه خود را از نگارش این اثر پاسخگویی به این پرسش مهم در تحلیل رخدادهای سیاسی ایران در ۱۶ سال اخیر عنوان کرد که چرا رخدادهای سیاسی ایران همواره خیلی از تحلیلگران، روزنامهنگاران و سیاستمداران را غافلگیر کرده است.
موسوینژاد گفت که بسیاری از این رخدادهای غافلگیرکننده را در کتاب آورده و با دو نظریه آشوب و پیچیدگی که بیشتر در علوم تجربی و ریاضی کاربرد دارند به تحلیل این رخدادها و پاسخ به سوال پرداخته است.
به گفته وی اگرچه این دو نظریه در علوم سیاسی تقریبا برای اولین بار است که استفاده شده اما با استدلالها و تحلیلهای صورت گرفته نشان داده شده است که این دو نظریه میتواند برای پاسخگویی به پرسشهای علوم سیاسی هم به کار رود.
موسوینژاد به بخشهای مختلف این اثر اشاره کرد و گفت: 'پیچیدگی سیاست در ایران' در ۵ فصل شامل نظریههای آشوب و پیچیدگی، فضای سیاسی ایران، کنش های جمعی، انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ و نتیجهگیری به رشته تحریر درآمده است.
در مقدمه کتاب آمده است: در فاصله سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۲ پنج انتخابات برای تعیین رییسجمهوری در ایران برگزار شد و در این میان، تنها یک انتخابات (در سال ۱۳۸۰)، بدون غافلگیری و با نتایج قابل پیشبینی به پایان رسید.
در سایر دوره های انتخابات ریاست جمهوری (در سال های ۱۳۷۶، ۱۳۸۴، ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲) ، نه تنها مردم، رسانهها، کشورهای خارجی و بسیاری از تحلیلگران، بلکه حتی خود نامزدها نیز منتظر شنیدن نتایج انتخابات نبودند .
این شگفتزدگی منحصر به انتخاباتهای ریاست جمهوری نیست بلکه حیرتزدگی و غیرقابلپیشبینی بودن، بسیاری از دیگر رویدادهای سیاسی و اجتماعی در ایران بین سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۲ را نیز شامل می شود به گونهای که می توان گفت سیاست ایران، فضایی پیچیده و غیرقابل پیشبینی شده است.
رخدادهای ناگهانی و شگفتآوری همچون انتخابات دوم خرداد ۷۶، آشوبهای کوی دانشگاه (۷۸)، پیروزی احمدی نژاد در انتخابات ۸۴، حوادث پس از انتخابات سال ۸۸، مغضوبشدن احمدینژاد از سوی اصولگرایان حامیاش، پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ و زنجیرهای دیگر از این رخدادهای مشابه نشان می دهد که وجه مشخصه اصلی سیاست ایران، غیرقابلپیش بینی بودن و غافلگیرانه بودن آن است.
مولف کتاب اظهار داشت: در این کتاب همچنین پرسش هایی اصلی در این کتاب پرسیده شده که چرا نمیتوان رخدادهای سیاسی رسمی و غیررسمی در حوزه انتخابات، کنش های جمعی، تصمیمگیری های سیاسی، ائتلافها، آشوبها و فرایندهای سیاسی در ایران را پیشبینی کرد به گونهای که اغلب تحلیلگران پس از هر رویداد سیاسی مهم میگویند؛ مردم ایران غیر قابلپیش بینی هستند. آیا مردم و گروه های سیاسی ایران از نظر روانشناسی، مردمی دمدمی مزاج، ساده اندیش یا جو پذیر هستند یا عوامل دیگری در این پیش بینی ناپذیری دخالت دارند؟
رویدادهای شتابان و غیرقابل تخمین جامعه ایران طی چند دهه گذشته باعث طرح این سوال شده که آیا می توان گفت فضای رخدادهای سیاسی ایران که در دو دهه اخیرهمواره تحلیلگران را به شگفتی وا داشته است نیز ویژگی های یک نظام «پیچیده» را دارد؟
همچنین در این کتاب از نگاهی علمی به این موضوع پرداخته شده و برای پاسخگویی به این پرسش، از دو نظریه پیچیدگی و آشوب که بیشتر در دانش های ریاضی و تجربی کاربرد دارند، استفاده شده است تا از این راه، پیچیدگی سیاست در ایران توضیح داده شود.
موسوی نژاد دارای تحصیلات کارشناسی علوم سیاسی از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد همین رشته از دانشگاه علامه طباطبایی است و هم اکنون نیز به عنوان خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)مرکز استان کهکیلویه و بویر احمد یاسوج مشغول به کار است.
وی همچنین پیش از این چند مقاله علمی پژوهشی در پژوهشنامه های علمی معتبر ایران در همین زمینه چاپ کرده است.
کتاب پیچیدگی سیاست در ایران در ۲۳۲ صفحه و ۱۲۰۰ نسخه و با قیمت ۱۴هزار تومان توسط انتشارات تیسا منتشر و روانه بازار کتاب شده است .