انتشارات تیسا
فرصتی برای گسترش افکار؛ فعال در حوزه چاپ و نشر کتابهای علوم انسانی.
فرهنگ، عرصه کنشهای ارزشی مردم
خط مشی های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دولتها در دنیای کنونی، دارای زمینهها و پیامدهای گسترده و عمیق فرهنگی هستند که سیاست فرهنگی بهشمار میرود. کتاب« نگرشی نو به سیاست فرهنگی» نیز به سیاست فرهنگی و پیدایش آن پرداخته است.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) برخی نظریهپردازان اعتقاد دارند فرهنگ برخلاف عرصههای اقتصادی و اجتماعی، عرصهای نیست که بتوان آن را برنامهریزی و مدیریت کرد؛ زیرا فرهنگ، عرصه احساسات، عواطف، ارزشها و محل بروز عاملیت انسانهاست. سیاستگذاری فرهنگی نه تنها از دیدگاه عملی دارای گستردگی و مشکلات گوناگون است، بلکه از حیث نظری نیز با موانعی مواجه است.
کتاب حاضر درباره ابعاد جهانی چگونگی پیدایش سیاست فرهنگی و همچنین مطالعات مربوط به این حوزه است. نویسندگان این اثر اعتقاد دارند این کتاب اولین متن تالیفی در ایران است که از منظر مطالعات فرهنگی به موضوع سیاست فرهنگی پرداخته است.
بینش انتقادی در کتاب
نویسندگان در این کتاب تلاش کردهاند بینشهای انتقادی مرتبط با سیاست فرهنگی را گسترش دهند. این عرصه از راههای مختلف در برابر ساختارها و اعمال اقتدارگرایانه مقاومت میکند. از این دیدگاه، دخالت بیشتر دولت در حوزه فرهنگ، موجب سیاسیشدن کنشهای مردم میشود. همچنین برخی استدلال میکنند که پیشبینی در حوزه فرهنگ امکانپذیر نیست، در نتیجه امکان کنترل و مدیریت آن نیز منتفی است.
سیاستگذاری فرهنگی چیست؟
از گستردگی و پیچیدگی نظری و عملی قلمرو سیاستگذاری فرهنگی چند نتیجه را میتوان استنباط کرد. نخست اینکه سیاستگذاری فرهنگی امری پیچیده و چندلایه است و امروزه تحت شرایط سیاسی، اقتصادی و گسترش فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دیگر نمیتوان مدعی شد که اقدامات فرهنگی با هدایت و کنترل نهادی واحد صورت میگیرد. دومین نکته این است که سیاستگذاری فرهنگی امری مدرن است.
فارغ از آنکه چه نیت یا مقاصدی در ورای سیاستهای فرهنگی نهفته باشد، این سیاستها دارای ویژگی بیمانندی هستند که با مدرنشدن جوامع عجین شدهاند. بهعبارت دیگر، سیاستهای فرهنگی هم دارای منطق مدرن هستند و هم از وسایل و ابزارهای مدرن برای پیشبرد مقاصدشان سود میجویند.
امروزه بسیاری از تصمیمگیران توسعه در عرصههای مختلف به این امر مهم رسیدهاند که رسیدن به اهداف توسعه از دریچه فرهنگ میگذرد و فعالیت سازمانهای جهانی نظیر یونسکو از یک طرف و چرخش فرهنگی در زبان و متون علوم انسانی و اجتماعی از طرف دیگر، شاهدی بر این مدعا است. با درنظر گرفتن نکات فوق میتوان گفت یکی از ضرورتهای جهان امروز، شناخت سیاست فرهنگی است.
فصول ۹گانه کتاب بهصورت مستقل و مقالهوار نوشته شده است، بهطوریکه هر فصل را میتوان بهصورت مجزا مطالعه کرد.
کتاب«نگرشی نو به سیاستهای فرهنگی» در ۴۱۶ صفحه به بهای ۱۵ هزار تومان از سوی نشر تیسا منتشر شده است.