انتشارات تیسا
فرصتی برای گسترش افکار؛ فعال در حوزه چاپ و نشر کتابهای علوم انسانی.
انتشار «حکمروایی شهری و مشارکت محلهای» توسط تیسا
انتشارات تیسا به تازگی کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محلهای» نوشته مینا سعیدی شهروز را منتشر کرده است. این کتاب حاصل طرحی پژوهشی است که به مقایسه دو محله در تهران و پاریس میپردازد.
به گزارش انتشارات تیسا، استفاده از روابط قوی و درهمتنیده اجتماعات محلی در حکمروایی شهری و مشارکت محلی، مدیریت شهری را سادهتر و مطلوبتر میکند چون در این صورت، اعتماد و رضایت شهروندان بیشتر شده و انگیزه بیشتری برای همکاری در اداره امور محلی از خود نشان خواهند داد.
کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محلهای» حاصل طرحی پژوهشی در همین زمینه است که در آن، طرح بهسازی و نوسازی محله بریانک ـ هفتچنار در منطقه ۱۰ تهران با محله سنبلز در منطقه ۲۰ پاریس با یکدیگر مقایسه شدهاند. بریانک و هفتچنار، دو محله در جنوب غربی و در منطقه ۱۰ شهرداری تهران هستند که به دلیل همجواری و روابط اجتماعی قوی و درهم تنیده، در این پژوهش با هم دیده شدهاند.
طرح مقایسهای بهسازی و نوسازی محلههای آسیبپذیر بریانک ـ هفتچنار تهران با سنبلز پاریس در سال ۱۳۸۴ در چارچوب تهیه طرح جامع شهر تهران به صورت طرح پایلوت علمی ـ عملی، توسط گروه دیدهبان شهری انجمن ایرانشناسی فرانسه در ایران، مشاوران طرح و معماری و دیدهبان لرزه با همکاری شهرداری منطقه ۱۰ تهران تعریف و اجرا شد.
کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محلهای» نهمین اثر از مجموعه مطالعاتی «نیمرخ شهر» است که از سوی اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران منتشر میشود و علی اصغر محکی، مدیرکل این اداره، بر آن مقدمه نگاشته است.
این کتاب به معرفی زوایای اجتماعی محله به ویژه حاکمیت شهری و مشارکت مردمی در محلههای مذکور می پردازد و نشان میدهد که چطور میتوان از احساس تعلق اهالی به محله و از نهادهای موجود اعم از دولتی و غیردولتی، رسمی یا خودجوش استفاده کرد تا طرحی همچون طرح بریانک ـ هفتچنار را حتیالامکان به صورت از پایین به بالا پیاده کرد.
بررسی جایگاه حکمروایی شهری و مشارکت محلی در ساماندهی شهری و رفع معضلات شهری و محلهها، از جمله محورهای اصلی طرح این کتاب است. این تحقیق به بررسی این موضوع میپردازد که چه طرحهایی در محلهها قابلیت اجرایی بیشتری دارند و چگونه میتوان با نهادهای فعال محلی برای اجرای طرح توسعه اجتماعی ـ فرهنگی محلهها همکاری کرد. کتاب در پی پاسخ به این سوال است که در زمان حال و آینده برای حاکمیت شهری و مشارکت مردمی این نوع محله ها چه اتفاقهایی افتاده و می افتد؟
معرفی محله بریانک ـ هفتچنار در تهران و معرفی محله سنبلز در پاریس، هویت اجتماعی دو محله، حاکمیت محلی و مدیریت شهری در دو محله، مشارکت در طرح بهسازی و بهبود کیفیت زندگی در دو محله، عنوان بخشهای اصلی این کتاب هستند. نویسنده ابتدا محلههای بریانک ـ هفتچنار تهران و سنبلز پاریس را معرفی کرده و در ادامه به مقایسه عناصری همچون هویت اجتماعی، حاکمیت محلی و مدیریت شهری در این دو محله می پردازد. علاوه بر این نویسنده به ارایه مشخصات طرح بهسازی و بهبود کیفیت زندگی در این دو محله در تهران و پاریس پرداخته و نقش نهادهای محلی را در اجرای این طرح در هریک از محلات بیان میکند.
بررسیهای کتاب درباره این دو محله نشان میدهد که بیشتر مخارج و بودجههایی که صرف فعالیتهای امروز این محلهها می شود فقط به خاطر جبران فرآیندهای منفی پروژهها و طرحهای شهری اشتباه بودهاند که بدون شناخت و آسیبشناسی دقیق به صورتی از بالا به پایین به محلهها دیکته شدهاند که متاسفانه پیامدهای خوبی به همراه نداشته است.
این دو محله که هر دو آسیبپذیرند و از نظر ارتباط با شهر در انزوا قرار دارند دارای نهادهای محلی متنوع و متعددی هستند که از بطن جامعه محلی به وجود آمدهاند. این نهادها به خوبی نیازهای محله را شناسایی می کنند و هر یک به نوع خود برای رفع آن اقداماتی انجام میدهند. محقق معتقد است برای دستیابی به مدیریت شهری مناسب چه در ایران و چه در فرانسه، باید نهادهای بومی را تقویت کرد و مانع از هم گسیختگیشان شد.
چاپ نخست کتاب «حکمروایی شهری و مشارکت محلی؛ مقایسه محله بریانک ـ هفتچنار در تهران با محله سنبلز در پاریس» نوشته مینا سعیدی شهروز، در ۹۴ صفحه، تیراژ یک هزار نسخه و به قیمت ۳۵۰۰ تومان، به سفارش اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و به همت انتشارات تیسا منتشر شده است.